Okrogla miza o IPR, trajnosti in izobraževanju

Partnerji projekta IPR4SC* vas vabijo na dogodek “IPR Learning Lab”, ki bo potekal 24. maja 2023 od 13:00-14:30 CEST. Dogodek se bo osredotočil na vidike pomanjkanja veščin na področju pravic intelektualne lastnine (IPR) – in pravic intelektualne lastnine za trajnost – ter na to, kako je lahko izobraževanje ključ do prekinitve tega kroga.

V okviru okrogle mize bo poudarek na:

  • Pomen izobraževanja o IPR. Ali izobraževanje lahko reši primanjkljaj veščin na področju IPR?
  • Katere veščine na področju IPR Evropejcem najbolj primanjkujejo in kako lahko izobraževanje prispeva k temu problemu?
  • Zakaj obstaja vrzel v veščinah in kaj prispeva k obstoječi ravni znanja o IPR v družbi in med podjetniki?
  • Ali bo izobraževanje prispevalo k boljšemu okviru IPR – da ga bodo podjetja in državljani uporabljali za inovacije in se zavedali njegove vloge v gospodarstvu?
  • Kaj je treba storiti, da bi izboljšali trenutni “status quo” in da bi več IPR postalo semenski kapital digitalizacije in prehoda k trajnosti?

Govorci na okrogli mizi bodo:

Marijana Šarolić Robić

Je odvetnica že več kot 20 let in že skoraj 10 let svoje kariere aktivno deluje v svetu startupov kot mentorica in s pravno podporo. Marijana pomaga tehnološkim podjetjem na področju investicij, regulativnega okvira in postavljanja temeljev za dobro IP strukturo inovativnih tehnologij, ki jih tovrstni deležniki prinašajo na trg. Prav tako aktivno spremlja in si prizadeva pomagati pri prenosu tehnologije med akademijo in startupi ter že uveljavljenimi podjetji na njihovi poti do komercializacije novih izdelkov in storitev.

András Jókúti

Po izobrazbi je pravnik in po duši ustvarjalec. Veliko let je preživel v politiki intelektualne lastnine, vključno z 10 leti na madžarskem Uradu za intelektualno lastnino, kjer je spoznal, kako na tem področju poteka nacionalna, evropska in mednarodna zakonodaja. V 3 letih na madžarski Tehnični univerzi je bil izpostavljen realnosti upravljanja intelektualne lastnine v akademskem okolju in v kontekstu sodelovanja med univerzo in industrijo ter izzivom, s katerimi se soočajo startupi glede intelektualne lastnine. Trenutno je direktor Oddelka za patentno in tehnološko pravo pri Svetovni organizaciji za intelektualno lastnino.

Peter Alesnik

Prej je bil vodja Pisarne za prenos znanja in tehnologije na Univerzi v Mariboru, zdaj je vodja Spin-out in Spin-off podpore na Univerzi v Ljubljani. Njegovo področje dela je svetovanje in pomoč pri komercializaciji rezultatov raziskav, tudi preko spin-off podjetij. Aktiven je pri pomoči podjetjem, organizacijam in institucijam pri prepoznavanju in zaščiti pravic intelektualne lastnine ter uporabi različnih orodij pri iskanju novih priložnosti za komercializacijo ustvarjenega znanja in tehnologij.

Udeležba na dogodku je brezplačna, potrebna pa je registracija na spodnji povezavi: https://forms.gle/guSEFpuwM9kGKEPU6

Več informacij o dogodku: https://www.ipr4sc.eu/IPR_Learning_Lab__Second_IPR4SC_webinar.html

Kontakt:
Tamara Besednjak Valič, Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu (vodilni partner)
Email: tamara.valic@fis.unm.si

Saša Ceglar Vidmar, Izobraževalni center Geoss, projektni partner
Email: projekti@ic-geoss.si

*Financirano s strani Evropske unije. Izražena stališča in mnenja so zgolj stališča in mnenja avtorja(-ev) in ni nujno, da odražajo stališča in mnenja Evropske unije ali Evropske izvajalske agencije za izobraževanje in kulturo (EACEA). Zanje ne moreta biti odgovorna niti Evropska unija niti EACEA.