Začetni koraki promoviranja umetne inteligence v poklicnih izobraževanjih

V začetku decembra sta sodelavki IC Geossa sestankovali v litvijskem mestu Šiauliai. Ker gre za nov projekt, je bila tema sestanka razpored dela na projektu PAIC (Promoviranje umetne inteligence v poklicnem izobraževanju).

S partnerji iz Litve (Šiaulių techninės kūrybos centras in Šiaulių technologijų mokymo centras), Italije (CENTOFORM SRL in Betacom), Grčije (Academy of entrepreneurship OASTIKI ETAIREIA) in Bolgarije (European Projects and Training OOD) bomo ustvarili kurikulum za uporabo v poklicnem izobraževanju, ki bo prinesel nove metodologije vključevanja orodij umetne inteligence.

Kaj ima umetna inteligenca s poklicnim izobraževanjem?

Umetna inteligenca omogoča tehničnim sistemom, da zaznavajo okolje, obdelajo, kar zaznajo, in rešijo problem, pri čemer ravnajo v skladu z določenim ciljem. Lahko je močno orodje, ki nam olajša življenja tako v zasebni kot poklicni sferi. Menimo, da je pomembno, da bi dijaki v poklicnih izobraževanjih razumeli, kako lahko UI uporabijo v svoj prid tudi na strokovnem področju.

Vroča tema tudi v kontekstu Evropske unije

Nekatere tehnologije umetne inteligence so prisotne že več kot 50 let, napredek v zmogljivosti računalnikov, dostopnost ogromnih količin podatkov in razvoj novih algoritmov pa so v zadnjih letih privedli do velikih prebojev.

Umetna inteligenca je prednostna naloga Evropske unije, saj bo imela glede na napovedi ključno vlogo v digitalni preobrazbi gospodarstva in družbe. Tudi ta projekt je sofinanciran s strani Evropske unije preko razpisa Erasmus+.

Če vas tema zanima, ste lepo vabljeni, da sledite projektu na naših spletnih kanalih in socialnih omrežjih, v kratkem pa bom luč sveta ugledala tudi spletna stran projekta.