Zaključna konferenca in nacionalni multiplikativni dogodek projekta SPOTit

Z mesecem januarjem 2023 se zaključuje Erasmus project SPOTit – Boj proti lažnim novicam v družbenih medijih. Projekt prinaša zelo zanimive in uporabne rezultate za mladinske delavce in vse ostale deležnike, ki delajo z mladimi, na področju medijske pismenosti in boja proti lažnim novicam.

V okviru projekta smo partnerji iz Estonije, Slovenije, Grčije, Cipra in Irske tako razvili paket usposabljanja za medijsko pismenost, ki je namenjen mladinskim delavcem, mladinskim organizacijam, nevladnim organizacijam in na splošno ljudem, ki delajo z mladimi. Na podlagi tega smo ustvarili Massive Open Online Course (MOOC) za njihov poklicni razvoj z namenom, da jih izobrazimo in podpremo, da bodo sposobni podpreti mlade pri razvoju njihovih veščin kritičnega mišljenja in kompetenc medijske pismenosti. Neposredno za mlade je ekipa SPOTit ustvarila digitalne sobe pobega, kjer gre za vire, ki temeljijo na izzivih in predstavljajo inovativen učni vir, ki naredi učenje za mlade privlačnejše.

Omenjene rezultate smo predstavili na zaključni konferenci projekta SPOTit, ki je potekala 19. januarja 2023 v mestu Parnu v Estoniji. Konferenca, ki jo je organiziral koordinator projekta Forwardspace, je potekala v mladinskem inovativnem centru HUUB, kjer so z zanimivimi prispevki sodelovali predstavniki estonske nacionalne knjižnice, ki igra pomembno vlogo na področju medijske pismenosti mladih, Univerze Turku, ki izvaja raziskave na tem področju, pa tudi posamezniki iz sveta vloganja in lokalne televizije.

Prav tako pa smo glavne rezultate predstavili na slovenskem multiplikativnem dogodeku, ki je potekal 25. januarja 2023 na Osnovni šoli Gradec v Litiji. Dogodka se je udeležilo preko 70 udeležencev iz različnih ciljnih skupin projekta: mladi, mladinski delavci, učitelji, javne institucije idr. Udeleženci so se seznanili z vsebinami modulov in učnih enot v paketu usposabljanja ter vsebinami šestih sob pobega, prav tako pa so imeli priložnost prisostvovati zanimivemu spletnemu predavanju intermedijske umetnice, režiserke in raziskovalke sodobnih tehnologij mag. Valerie Wolf Gang. Ogledali so si tudi enega od dveh videov na temo lažnih novic, ki ju je izdelala skupina Projektnega učenja mlajših odraslih (PUM-O) Ljubljana.

Omenjeni rezultati, ki so brezplačno na voljo v vseh partnerskih jezikih, so objavljeni na spletni strani projekta https://spotitproject.eu/en/ oziroma e-platforma na povezavi SPOTit – E-Learning (spotitproject.eu) Namenjeni so vsem, ki se ukvarjate z mladinskim delom in vas zanima tematika boja proti lažnim novicam in medijske pismenost mladih. Vabljeni k uporabi in njihovemu širjenju med vsemi zainteresiranimi uporabniki!