Socialna aktivacija – spoznavanje lokalne skupnosti

Na septembrski dan smo v okviru programa Socialna aktivacija – Točka SoDELOVANJA obiskali nekatere primere dobre poslovne prakse v občini Litija.
V prostorih PGD Breg pri Litiji smo si ogledali zbirko savskih prodnikov in pripadajočo kratko filmsko predstavitev. V istem prostoru je tudi stalna razstava “Naše ptice” – slikovni in zvočni prikaz ptic reke Save avtorja Ivana Esenka. Bogata geološka zbirka in razstava ptic sta v nas vtisnili pomen povezanosti reke Save z okoljem. Naravno meandriranje reke Save je izrednega pomena saj pri tem ustvarja sipine, ki so ključne tako za odlaganje prodnikov kot tudi kot habitati obvodnih ptic.

Nasproti se nahaja turistična Kmetija Paternoster. V dolgoletnem poslovanju so se usmerili v samooskrbo in trajnostni razvoj. Obisk je zanimiv tako za otroke kot tudi za zaključene družbe saj imajo na kmetiji domače živali (konji, race, kokoši), ukvarjajo se s čebelarstvom, med svojimi storitvami ponujajo tudi nočitve v glamping hiškah ali apartmajih (sprejemajo tudi turistične bone) in urejen prostor za piknike.

Dan smo zaključili v prostorih Podjetniški RISE Šmartno Litija. Podjetniška zadruga skrbi za razvoj lokalnega podjetništva, spodbujanje sodelovanja malih in mikro podjetij ter predstavitve njihovih izdelkov. Organizirajo se tudi občasni izobraževalni dogodki kot so predstavitve podjetij in razni tečaji. Predstavili so se nam tudi nekateri lokalni podjetniki, ogledali smo si lesene izdelke oblikovane s CNC laserjem, 3D naprintane predmete. Izvedeli smo tudi za možnost uporabe CNC laserja in 3D printerja ter najem poslovne mize, sejne sobe ali konferenčne dvorane.

2020-10-06T11:42:08+01:00