O prostovoljstvu

Za prostovoljstvo se mora odločiti vsak sam.


Danes smo imeli udeleženci programa Socialna aktivacija predstavitev prostovoljnega dela. Obiskala nas je predstavnica ZLHT Regionalnega centra NVO.

Seznanila nas je z naslednjimi temami:

  • Kdo je lahko prostovoljec?
    Vsak posameznik, ki je sočuten, komunikativen, pozitiven, zdrav, prijazen in srečen.
  • Zakaj postati prostovoljec?
    Ker pridobiš nova znanja, nove izkušnje, spoznaš nove ljudi, skleneš prijateljstva.

Na območju občine Litije aktivno delujejo okoli 20 društev, ki so vpisane v  vpisnik prostovoljskih organizacij. Izvedeli smo precej novih možnosti in informacij za vključitev v prostovoljstvo, med drugim tudi, da so prejemniki denarne socialne pomoči upravičeni do dodatka v kolikor z organizacijo sklenejo pisni dogovor o prostovoljskem delu za najmanj 24 ur letno. Predstavili so se nam Društvo Lojtra, Zavod Sopotnik, Društvo upokojencev Litija ter Društvo diabetikov Litija in Šmartno pri Litiji.

Obiskali smo tudi prostore, kjer se izvaja projekt LIST, ki deluje v sklopu konzorcija, ki ga sestavljajo:

KNOF – Zavod za kreativni razvoj Posavja, socialno podjetje, Lojtra – društvo za osebni in poklicni razvoj mladih, Kliše – klub litijskih in šmarskih študentov. V prostorih imajo  t. i. second hand trgovino s posodo, oblačili, knjigami in drugimi starejšimi, še uporabnimi predmeti. Naslednjič, ko boste zbirali predmete, ki jih več ne potrebujete jih lahko namesto, da gredo na odpad, podarite trgovini, ki jih bo po potrebi obnovila, oblačila zašila in prodala ali pa na ustvarjalnih delavnicah reciklirala. Tako vsi skupaj skrbimo za bolj trajnosten razvoj našega okolja.

2020-10-01T13:45:55+01:00