Spoznavanje procesa dela v Domu Tisje

skozi oči udeleženke programa Socialna aktivacija

 

V okviru programa Socialna aktivacija udeleženci spoznavamo delovni proces pri različnih delodajalcih. Sama spoznavam delovni proces pri delodajalcu Dom Tisje in sicer delovno mesto družabnika in spremljevalca.

Družabnik se s stanovalci doma druži, pomaga jim pri vsakodnevnih opravilih in jih spremlja na sprehode in prireditve. Svoje delo opravljam na enoti, kjer so stanovalci z demenco in ena mojih nalog je tudi, da z njimi delam različne vaje za urjenje spomina in motoričnih sposobnosti. Skupaj telovadimo, rišemo, pojemo, rešujemo različne vaje za urjenje spomina, se pogovarjamo,… Vsak dan zjutraj najprej ugotovimo kateri datum je, kar jim predstavlja zelo veliko težavo. Nekateri potrebujejo tudi pomoč pri hranjenju. Vsak dan po zajtrku skupaj telovadimo, da razgibamo telo. Včasih pri telovadbi uporabimo tudi pripomočke kot so ročno kolo, žoga, biosinhron.  Za urjenje spomina uporabljamo razne igre preko katerih iščejo pare, prepoznavajo barve in oblike, iščejo besede na določene črke, štejemo, ponavljamo abecedo,… Enkrat tedensko jih spremljam na pevske vaje, ki so za vse tiste stanovalce doma, ki radi prepevajo. Spremljam jih tudi na ostale prireditve, ki se mesečno izvajajo v domu. V toplih in sončnih dneh se s stanovalci sprehodimo tudi po okolici doma, ki je v Črnem potoku obdana z gozdom.

V domu imajo tudi multisenzorno sobo Snuezelen, kjer se stanovalci sprostijo in izostrijo svoje čute. V tej sobi stanovalec leži na vodni postelji, na stropu lahko opazuje ples različnih barv, v ozadju igra nežna sproščujoča glasba, na steni pa se projicira slike, ki tistemu stanovalcu, ki je na tej terapiji nekaj pomenijo (narava, živali, cvetje,…). Stanovalca terapevtka zmasira, z njim izvaja razne razgibalne vaje, predvsem pa poskrbi, da se stanovalec sprosti. Soba je za sprostitev na razpolago tudi zaposlenim.

2020-05-21T13:30:23+01:00