Mednarodna konferenca v Španiji

Projektni partner Caminos je 16. 5. 2024 organiziral Mednarodno konferenco v Španiji, ki je potekala v občinskih prostorih občine Costa del Sol Oriental-Axarquía. Izobraževalni center Geoss je na konferenco peljal dve študentki višješolskega programa Organizator socialne mreže, dva mladinska delavca in dve dijakinji Gimnazije Litija.

Na konferenci smo sodelovali s partnerji 5 evropskih držav (Slovenija, Hrvaška, Italija, Francija, Španija) in predstavili rezultate CERV projekta So I BeLiv – Socialne inovacije za boljše življenje. Cilj projekta je ugotoviti, kateri vidiki življenja mladih so bili, oz. še vedno so, najbolj prizadeti zaradi COVID-19 epidemije in kakšne so dejanske potrebe mladih. Kot odgovor na ugotovljene potrebe bomo predlagali rešitve (nove socialne inovacije) in podali predloge odločevalcem, kako jih lahko vključijo v procese odločanja. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije.

Najprej nas je sprejel in nagovoril predstavnik občine Costa del Sol Oriental-Axarquía in predsednica gostujoče organizacije Caminos, Angela Pittl. Sledile so predstavitve izsledkov vseh projektnih partnerjev, ki so opravili nacionalne raziskave dobrih praks na temo participacije mladih. Predstavitvam je sledila še okrogla miza, na kateri so sodelovali mladinski delavci in mladi. Razglabljali so o tem, ali so mladi v družbi slišani, ali jih odločevalci upoštevajo, kako blizu se počutijo odločevalskim procesom in ali znajo odločevalci komunicirati z mladimi na dostopen način. Ugotovili so, da gre za kompleksno problematiko, ki skriva ogromno podvprašanj in dilem, kar potrjuje dejstvo, da jo moramo raziskovati in se o njej pogovarjati, tudi na mednarodni ravni. Na koncu konference je sledila tudi evalvacija, gostitelji pa so nas tudi pogostili z zakusko.

Naslednji dogodek projekta nas čaka oktobra v Franciji. Če vas tematika zanima in bi se udeležili naslednjega dogodka, spremljajte našo spletno stran za več informacij, ali pa nam pišite na eu-projects@ic-geoss.si.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________