PUM-O praznuje

Na ljubljanskem PUM-u jemljemo praznovanje majhnih in velikih dosežkov zelo resno. Tudi znanost pravi, da je praznovanje in ovrednotenje uspehov, še posebno majhnih, pomembno za naše dobro počutje. Če si dovolimo začutiti ugodje, ki naravno pride po opravljenem delu, naše telo preplavijo molekule dopamina in serotonina, saj se v naših možganih aktivira sistem, ki je odgovoren za nagrajevanje. To ne samo, da se čuti kot prijetno, temveč s tem pripravimo naše telo in možgane za še več zmag in uspehov. Kadar zaznamo in praznujemo svoje dosežke, nam to pomaga, da naši možgani ustvarijo povezavo med dosežkom in vedenjem, ki nas je do tega pripeljalo, možnost ponovitve vedenja pa se poveča. Tako so pri nas dnevi napolnjeni s (samo)trepljanjem po rami, navdušenimi vzkliki, ploskanjem in mini zmagovalnimi plesi. Za velike ljubitelje praznovanj, je bilo tako edino logično, da smo za poseben dogodek pripravili enkratno zabavo.

V novembru je PUM-O Ljubljana, ki deluje pod okriljem IC Geoss, praznoval štiri leta. Že v začetku meseca smo zato začeli s pripravami na praznovanje. Zabavo smo imeli 16. novembra, udeležili pa so se je udeleženci, ki so trenutno vključeni v program in tisti, ki so ga obiskovali v preteklosti. To je bila dobra priložnost za povezovanje, utrjevanje lekcij in deljenje izkušenj, uspehov in zgodb pumovcev iz vseh generacij našega delovanja. Ta obletnica nas je spodbudila, da smo razmislili kako smo začeli, kaj vse smo že naredili in kakšni so naši cilji za prihodnost (veliko jih imamo in verjamemo, da jih bomo dosegli). Ko smo pripravljali seznam povabljencev, smo s toplim občutkov v srcu ugotavljali, da je bilo v naš program vključenih že preko 100 izjemnih mladih (in en kuža). Vsak je s svojimi talenti, osebnostjo in edinstvenostjo, pristavil svoj kamenček v čudovit PUM-o mozaik.

Pumovo rojstnodnevno zabavo je načrtovala celotna skupina, ki se trenutno udeležuje programa. Razdelila se je v manjše ekipe, vsaka pa je prevzela del organizacije. Tako so se udeleženci poleg organizacije dogodkov, učili tudi kako se učinkovito sodeluje v skupini, krepili so komunikacijske veščine in razvijali ustvarjalnost. Največja ekipa je skrbela za pripravo hrane, druga je izdelala okraske in dekorirala prostor, tretja pa je skrbela za program. Samozavestno smo se odločili za pripravo štirih tort (ekstra čokoladne, cheesecake, sadne in tiramisu torte), eno za vsako leto delovanja. Izziv priprave tort je bil še toliko večji, ker nimamo pečice, vendar pa je po oceni vseh udeležencev zabave, podvig dobro uspel in vse sladice so bile ocenjene kot zelo okusne. Prostor se je preoblekel v praznično obleko, z barvnimi papirnatimi verigami, drobnimi lučkami in barvitim foto okvirjem, ki je visel sredi učilnice in je bil namenjen ovekovečenju spominov. Večinski del zabave je potekal v osrednjem prostoru, imeli pa smo tudi mizo za igranje taroka in kotiček, kamor so se lahko ljudje umaknili, če so začutili, da so imeli dovolj socialne interakcije in so potrebovali več osebnega prostora. Na zabavi je bilo veliko smeha, objemov, obujanja spominov, zanimivih pogovorov, dobre hrane in pozitivnega vzdušja. Lepo nam je bilo. Za nas je bila to potrditev, da počenjamo pomembne stvari, ki malo po malo spreminjajo našo družbo na bolje. Še bolj smo se zavedali, kako dragoceno in podporno je ustvarjanje močne skupnosti in usmerjenost na tisto, kar je dobro, kar deluje, ne pa na težave.

Naslednje leto bomo praznovanje rojstnega dneva zagotovo ponovili!

Bryant, F. B., & Veroff, J. (2017). Savoring: A new model of positive experience. Psychology Press.