Zakaj na PUM-O telovadimo?

Eden izmed treh ključnih modulov v programu PUM-O je Modul osebnostne rasti in oblikovanja trajnostnih življenjskih slogov (Žalec, 2020), kamor spada tudi skrb za psihofizično zdravje. V ljubljanskem PUM-U zato veliko pozornosti namenjamo dejavnostim, ki nam lahko pomagajo, da se dobro počutimo, tako v našem umu, kot v našem telesu. Čeprav je splošno znano, da je redna fizična aktivnost pomemben del zdravega življenjskega sloga, se lahko enostavno zgodi, da je ta vidik, v hitrem tempu sodobnega življenja, hitro zanemarjen ali pa se nanj gleda, kot na manj pomembnega.

Zanimivo je, da se v zadnjem času pojavlja vse več raziskav, ki raziskujejo povezavo med fizično aktivnostjo in delovno uspešnostjo. Čeprav je zaenkrat še prehitro, da bi govorili o trdnih dejstvih, pa prvi izsledki kažejo, da so ljudje, ki so redno telesni aktivni, tudi bolj uspešni na kariernem področju, v primerjavi z ljudmi, ki so manj aktivni (Metelski, 2020). To predvsem kaže, da smo ljudje kompleksni in ravno zato PUM-O udeležencem nudi program, ki jih celostno podpre na njihovi poti.

Fizična aktivnost ni dobra le za mišice in kosti, temveč pri zdravju ohranja tudi naše možgane, še posebno kadar vadba načrtno vključuje sodelovanje med umom in telesom. Telovadba lahko pomaga pri kognitivnih funkcijah – izboljša našo sposobnost razmišljanja, učenja, reševanja problemov, krepi spomin in lahko pomaga pri vzpostavljanju čustvenega ravnovesja (Warburton in Bredin, 2017). Na Pum-u v Ljubljani zato vsak dan posvetimo nekaj časa razgibavanju, sodelujemo s Cono Fužine, kamor hodimo na fitnes, namizni tenis in biljard, hodimo na sprehode in pohode, naša najnovejša pridobitev pa je tudi redna vadba taichi-ja pod vodstvom izkušenega učitelja.

Zakaj taichi?

Pomembna karakteristika programa PUM-O je, da se program oblikuje glede na potrebe, želje in motivacijo udeležencev. Biti fizično aktiven je lahko marsikomu naporno in težko, čeprav je naše telo narejeno za gibanje. Zato je izredno pomembno, da najdemo fizične aktivnosti, ki so nam všeč in v katerih lahko tudi uživamo, pa čeprav to od nas zahteva napor. To namreč poveča učinkovitost same aktivnosti in verjetnost, da se aktivnost razvije v rutino (Furzer et al., 2021).

Skupina, ki je trenutno vključena v naš program je izrazila željo po večji telesni aktivnosti in po spoznavanju borilnih veščin, zato smo se povezali z učiteljem taichija, ki nas uči pravilnega izvajanja vaj, spoznavamo pa se tudi s taichi filozofijo. Le-ta se tesno povezuje tudi s PUM-Ovsko filozofijo, saj je pri obeh v ospredju spoznavanje lastnih sposobnosti, kako biti aktiven v svetu in na kakšen način lahko smiselno uporabimo svojo energijo, brez pričakovanj, da se bodo prvo spremenili drugi. Preko taichija se učimo tudi potrpežljivosti, discipline, vztrajnosti in natančnosti.

V zadnjih 45 letih je bilo objavljenih več kot 500 študij o koristih taichi-ja na psihofizično zdravje (Huston in McFarlane, 2016). Tu je nekaj ugotovitev kaj lahko z vadbo taichi-ja pridobimo:

  • Manj depresije in anksioznosti

Udeleženci na PUM-U se velikokrat spopadajo s težavami v duševnem zdravju, največkrat z depresijo in anksioznostjo. Taichi praksa pozitivno vpliva na splošno počutje, niža kortizol in stopnjo stresa in zmanjšuje anksioznost in depresijo (Yang et al., 2023), (Wang et al., 2014).

  • Boljši spanec

Pogosto se zgodi, da imajo naši udeleženci težave s spanjem in podrt bioritem. Redna vadba taichi-ja lahko poveča občutek umirjenosti, izboljša kakovost spanja, zmanjša spalne motnje, izboljša dnevno funkcioniranje  in uravnava cirkadiani ritem (Li et al., 2020), (Yang et al., 2023).

  • Boljši imunski sistem

Vadba taichija zmanjšuje vnetne procese v telesu, zmanjšuje oksidativni stres in število prostih radikalov v celicah in izboljša splošno delovanje imunskega sistema (Oh et al, 2020).

  • Več samozavesti

Vadba taichi-ja lahko pozitivno vpliva na posameznikovo samopodobo in samozavest, čeprav mehanizmi kako do tega pride še niso znani (Li et al., 2002). V eni izmed študij so ugotovili, da je 12-tedenska vadba taichija imela statistično večji pozitivni vpliv na samopodobo v primerjavi z 12-tedensko psihološko podporo (Mustian et al., 2004). Za naše udeležence je to zagotovo dobrodošel vidik, saj so mnogi tekom svoje življenja niso dobili dovolj spodbudnih sporočil in izkušenj, ki bi jim pomagale pri razvoju pozitivnega pogleda nase.

  • Zdrave možgane

Taichi izboljšuje sposobnost koncentracije, vpliva na sposobnost sprejemanja odločitev, izboljšuje miselnost fleksibilnost, spodbuja plastičnost možganov in potencialno zmanjšuje ali zamakne razvoj demence in kognitivnega upada (Chen et al., 2020), (Cui et al., 2021), (Lim et al., 2019).

Kot zanimivost lahko še povemo, da je raziskava celo pokazala, da redna in dolgoletna vadba taichi-ja upočasnjuje procese staranja na celični ravni (Ren et al., 2012).

Vidimo lahko, da fizična aktivnost in vadba taichija prinašajo mnoge koristi in upamo, da z našim navdušenjem nad temi spoznanji, spodbudimo k telesni aktivnosti tudi vas, ki to berete. Na PUM-U smo ponosni, da lahko našim udeležencem ponudimo možnost razvoja njihovih potencialov na celosten način, ter da lahko pridejo v stik z aktivnostmi in načini delovanja, ki so drugače zanje težje dostopni. Veselimo se vseh rezultatov, ki jih naša dejavnost prinaša, zaključujemo pa z vtisi naših udeležencev:

“Taichi majster je ful zakon, razloži vse kar hočeš vedet o zgodovini taichi-ja, vaje so zelo zabavne in sproščujoče (ker se med vajami moraš sprostit), naučiš pa se tudi razteznih vaj, kar je dost jako. Učimo se tudi fizike in kako spraviti sile v tla. Komi čakam na obrambni del veščine.”

“Civilni taichi je ful kul delat, tudi za tisti, ki niso atletske postave ali borilno zmožni. Pri vsaki vaji se počutim kot da umrem in se znova rodim. Pomaga mi, da se sprostim skozi dan. Resistance, ni ga.”

“Od taichija lahko izvemo veliko uporabnih stvari, ki jih lahko prenesemo v vsakdanje življenje. Na primer disciplino, vztrajnost, skrb za fizično in mentalno vzdržljivost… ”

Viri:

Chen, L. Z., Yuan, X., Zhang, Y., Zhang, S., Zou, L., Yang, L., … & Wei, G. X. (2020). Brain functional specialization is enhanced among tai chi chuan practitioners. Archives of Physical Medicine and Rehabilitation, 101(7), 1176-1182.

Cui, L., Tao, S., Yin, H. C., Shen, Q. Q., Wang, Y., Zhu, L. N., & Li, X. J. (2021). Tai Chi Chuan alters brain functional network plasticity and promotes cognitive flexibility. Frontiers in Psychology, 12, 665419.

Furzer, B., Rebar, A., Dimmock, J. A., More, A., Thornton, A. L., Wright, K., … & Jackson, B. (2021). Exercise is medicine… when you enjoy it: Exercise enjoyment, relapse prevention efficacy, and health outcomes for youth within a drug and alcohol treatment service. Psychology of Sport and Exercise, 52, 101800.

Huston, P., & McFarlane, B. (2016). Health benefits of tai chi: what is the evidence?. Canadian Family Physician, 62(11), 881-890.

Li, F., Harmer, P., Chaumeton, N. R., Duncan, T. E., & Duncan, S. C. (2002). Tai Chi as a means to enhance self-esteem: A randomized controlled trial. Journal of Applied Gerontology, 21(1), 70-89.

Li, H., Chen, J., Xu, G., Duan, Y., Huang, D., Tang, C., & Liu, J. (2020). The effect of Tai Chi for improving sleep quality: a systematic review and meta-analysis. Journal of Affective Disorders, 274, 1102-1112.

Lim, K. H. L., Pysklywec, A., Plante, M., & Demers, L. (2019). The effectiveness of Tai Chi for short-term cognitive function improvement in the early stages of dementia in the elderly: a systematic literature review. Clinical Interventions in Aging, 827-839.

Metelski, A. (2020). Physical activity as a predictor of career success. Humanities and Social Sciences, 27(2), 123-131.

Mustian, K. M., Katula, J. A., Gill, D. L., Roscoe, J. A., Lang, D., & Murphy, K. (2004). Tai Chi Chuan, health-related quality of life and self-esteem: a randomized trial with breast cancer survivors. Supportive Care in Cancer, 12, 871-876.

Oh, B., Bae, K., Lamoury, G., Eade, T., Boyle, F., Corless, B., … & Back, M. (2020). The effects of tai chi and qigong on immune responses: a systematic review and meta-analysis. Medicines, 7(7), 39.

Ren, H., Collins, V., Clarke, S. J., Han, J. S., Lam, P., Clay, F., … & Andy Choo, K. H. (2012). Epigenetic changes in response to tai chi practice: a pilot investigation of DNA methylation marks. Evidence-based Complementary and Alternative Medicine, 2012.

Wang, F., Lee, E. K. O., Wu, T., Benson, H., Fricchione, G., Wang, W., & Yeung, A. S. (2014). The effects of tai chi on depression, anxiety, and psychological well-being: a systematic review and meta-analysis. International journal of behavioral medicine, 21, 605-617.

Warburton, D. E., & Bredin, S. S. (2017). Health benefits of physical activity: a systematic review of current systematic reviews. Current opinion in cardiology, 32(5), 541-556.

Yang, M., Yang, J., Gong, M., Luo, R., Lin, Q., & Wang, B. (2023). Effects of Tai Chi on Sleep Quality as Well as Depression and Anxiety in Insomnia Patients: A Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. International Journal of Environmental Research and Public Health, 20(4), 3074.

Žalec, N. (2020). Projekt Projektno učeje mlajših odraslih. Androgoški center Slovenije. Dostopno na:https://arhiv.acs.si/programi/PUM-O.pdf