Mladi in zdrav življenjski slog

Zdrav življenjski slog v mladosti je naložba za prihodnost. V letih, ko telo dozoreva in se iz mladostniškega spreminja v odraslo je potrebno posvetiti nekaj pozornosti temu, da ga ustrezno negujemo. Mnogo mladostnikov v času odraščanja ne pomisli na to.

Pod zdrav življenjski slog štejemo zdravo, uravnoteženo prehrano, primerno količina gibanja, primerno telesno težo, ustrezno obvladovanje stresnih situacij v življenju, zdravi medosebni odnosi (zdrava in varna spolnost), primerna telesna higiena, neuporaba psihoaktivnih snovi (cigarete, alkohol, ostale droge), skrb za lastno varnost.

Življenski slog se začne privzgajati v primarni družini, že od malega. Mladostniki, ki tega niso doživeli doma, prevzamejo življenski slog, ki ga poznajo. Pomembno je, da dobijo informacije o tem kakšno je zdravo življenje iz različnih virov. Tako si lahko sami ustvarijo mnenje o tem kakšen življenski slog bi radi živeli v svoji odrasli dobi.

Kako za zdravje poskrbimo na PUM-o?

Ker želimo mladim podati zanesljive informacije o tem kakšno je zdravo življenje si to tematiko ogledamo (in doživimo) iz več različnih zornih kotov tudi v programu PUM-O. Za nas redno pripravljajo interaktivne delavnice v zdravstvenem domu Šiška (nujna prva pomoč, preventivno samopregledovanje dojk in mod, zdravi medsebojni odnosi, spolno prenosljive bolezni, dobra samopodoba). Sodelujemo tudi z društvom študentov medicine Slovenije, kjer so za nas v okviru Projekta Virus pripravili delavnico varne in odgovorne spolnosti.

Ker pa je pri mladih predvsem pomemben dober zgled, imamo tudi v tedenskem urniku čas za zdrav življenski slog. Naš urnik vsebuje sprehode ob lepem vremenu po bližnji okolici (park Tivoli, Rožnik, Koseški bajer), enkrat tedensko športno uro, kjer se preizkusimo v nogometu, košarki, igranju badmintona , teku ali samo hitri hoji. Prav tako pa skrbimo za možnost zdrave prehrane in skupaj skuhamo kaj zdravega. Ob vsem tem pa ne pozabimo niti na duševno zdravje in namenimo kar nekaj časa pogovorom o zdravih medsebojnih odnosih.

Kako za zdravje skrbimo v času virtualnega PUM-O?

V tem času nam telesna aktivnost prinaša sprostitev telesa in glave. Ob vseh dogodkih pa je pomembno, da ohranjamo dobro telesno kondicijo in hkrati upoštevamo vsa priporočila strokovnjakov za zajezitev epidemije. Mlade spodbujamo k športu in varni telesni aktivnosti s pomočjo vaj, ki jih objavljamo in jih je za udeležence poiskal mentor. Zdravega življenjskega sloga pa smo se lotili tudi preko videokonference, kjer smo se pogovarjali o pomembnosti zdrave, sveže pripravljene hrane.

Z zgledom pa tudi v teh časih storimo največ, zato mentorji poskrbimo za svojo telesno kondicijo in o tem spregovorimo tudi z našimi udeleženci. Vsi pumovci v teh časih druge spodbujamo, da ne pozabite na varno telesno vadbo, veliko pijte in pokličite prijatelja, tako boste ohranili zdravega duha v zdravem telesu.

2020-05-21T13:04:32+01:00