Ritem telesa in korona izolacija

Vsako človeško telo ima svoj ritem. Odvisen je od telesnega počutja, od letnega časa, od stresa pod katerim smo in od vseh obremenitev, ki nas čakajo. Ritem telesa se seveda spreminja in razvija. Ko ujamemo dober ritem se nam zdi, da dobro funkcioniramo in da smo utečeni. Takrat smo tudi bolj delavni in predvsem veliko bolj produktivni. Zato je zelo pomembno, da vzdržujemo reden ritem, saj bomo lažje funkcionirali in bomo v dnevu naredili veliko več.

V času izolacije se je veliko stvari spremenilo. Kar naenkrat nam ni potrebno zgodaj vstajati, nimamo točno določenega urnika. Sami smo odgovorni za organizacijo lastnega dneva. Osebam, ki imajo dobro razvito disciplino in predvsem trdno voljo in odločnost, sprememba ritma ne predstavlja prevelike obremenitve oziroma težave. Nekaterim pa sprememba ritma predstavlja velik stres.

Mladostniki, ki so vključeni v program PUM-O spadajo v ranljivo skupino mladih, opustili so redno šolanje, nekateri imajo neustrezne domače razmere, bojujejo s z različnimi odvisnostmi (alkohol, droge, ekrani). Sprememba urnika pri naših udeležencih lahko vodi v poslabšanje teh odvisnosti, poslabšanje že tako krhkih odnosov v družini, manjšo produktivnost, pomanjkanje motivacije.

Preko pogovorov z našimi mladostniki smo ugotovili, da se jih večina sooča z nespečnostjo, s pomanjkanjem volje do dela, s pomanjkanjem energije. Posledično so nekateri opustili delo na svojih individualnih ciljih, ki so si jih zastavili ob vstopu v program. Veliko časa preživijo pred različnimi ekrani, budni so pozno v noč (celo do jutranjih ur), nato pa podnevi spijo.

Zaradi tega je eden od ciljev našega programa v času korona izolacije pomoč pri vzpostavljanju dnevne rutine. Mlade spodbujamo k temu, da so redno telesno aktivni in da se kljub nespečnosti poskušajo v posteljo odpraviti pravočasno. Z jutranjimi animacijami jih poskušamo spraviti k delu dopoldne, z videokonferencami pa jim damo možnost, da vse svoje stiske in pomisleke zaupajo mentorjem in se o tem pogovorijo tudi s so-pumovci.

Sedaj, ko se bomo počasi vrnili v stare tirnice bomo tudi na programu PUM-O veliko poudarka dali na vzpostavitvi zdrave in dobre vsakodnevne rutine. Na tak način bodo naši mladi ponovno začeli razmišljati tudi o bolj zdravem in aktivnem življenjskem slogu, dobili bodo več energije in tako lažje uresničevali zadane cilje na poklicnem in osebnem področju.

2020-05-21T13:14:55+01:00