Vtisi sodelujočih2021-08-12T13:17:10+02:00

Vtisi sodelujočih

Kaj o programu pravijo mentorji programa preberite TUKAJ

Udeleženci programa

“Za ta program sem izvedela od prijateljice, ki ga je obiskovala leto prej. V program sem se vključila zaradi naveličanosti, da sem vedno samo doma, zato sem se odločila, da grem med ljudi in se z njimi družim. Če si vedno samo doma, postaneš malodušen in apatičen. V tem programu sem izvedela marsikaj novega. Recimo nekaj o delovni zakonodaji. To je samo ena izmed tem, ki smo jih obravnavali. Obisk oz. vključitev v ta program bi priporočila tudi drugim brezposelnim osebam. Osebno mi je bil program všeč. Nič dolgočasen, mogoče bi dodala kak tuji jezik (angleščina). Kar mi ni bilo preveč všeč je to, da je včasih med temami, ki smo jih obravnavali in so se navezovale ena na drugo, preteklo preveč časa in sem vmes že malo pozabila kaj smo se nazadnje pogovarjali.”

“V program socialne aktivacije sem se vključila zato, da spremenim vsakodnevno rutino, odklop od 3 otrok. V programu sem spoznala veliko novih ljudi, ki smo pozneje postali dobri prijatelji. Naučila sem se gledati na svet v drugačni luči, ki je bolj odprt za zaposlitev. V teh 6. mesecih smo imeli tudi spoznavanje delovnega procesa pri delodajalcih, kjer smo spoznavali različna dela. Program mi je bil všeč, kot že omenjeno, zaradi spremembe življenjskega sloga, spoznavanje novih prijateljev, večji vpogled v službenem smislu, obnovitev življenjepisa, obnovitev računalniških veščin,… Program bi svetovala vsem tistim, ki bi radi spremembo v življenju, saj je velika možnost za zaposlitev.”

“V socialni aktivaciji sem se veliko naučila. Veselila sem se dela z računalnikom, ker nikoli prej nisem imela možnosti za to. Izobraževalnemu centru Litija se zahvaljujem za vso pomoč. V spominu mi je ostalo, da smo sodelovali na božičnem sejmu v Litiji. To je bil zame poseben dogodek. V spominu mi je ostal še ogled državnega zbora izdelava mil, izmenjava oblačil ter delavnice z Matejo Svet.”

“Že drugič sem se vključila v program socialne aktivacije, ker mi je program všeč, čeprav se od prejšnjega nekoliko razlikuje. Pridobila sem nova računalniška znanja. Najbolj se mi je utrnil v spomin obisk državnega zbora, kjer smo se srečali s poslancem Borisom Doblekarjem. Izkušnja pridobivanja praktičnih izkušenj v restavraciji Mona Lisa, mi bo ostala v spominu še lep čas. Odlično sem se počutila v kuhinji in dela kot je pomivanje posode in priprava solat, krompirja, so mi bila v veselje. Moj mentor, je pripomogel k temu, da sem se dobro počutila, ter se seznanila s samim potekom dela v njihovi kuhinji. Ostale zaposlene, s katerimi smo si izmenjale izkušnje, so me dobro sprejele.”

“Pri socialni aktivaciji sem pridobila nova znanja. Delavnica pridobivanja novih veščin pri kateri smo izdelovali mila iz sivke, se mi je najbolj utrnila v spomin. Dobro izkušnjo imam tudi s pridobivanjem praktičnih izkušenj v Domu Tisje, Litija. V oporo in pomoč pri tem je bila mentorica, ki me je sproti seznanjala s procesom dela. Osebno sem pridobila veliko izkušenj, ko je predavala Mateja Svet. Veliko so pripomogle tudi  igre vlog, spoštovati sebe in pravilno pristopiti do delodajalca. Meni osebno bo ta izkušnja veliko pomenila.”

“Projekt mi je dal možnost spoznati proces, do sedaj neznanega dela, od blizu in v čim večjem obsegu. Okrepila sem že osvojene kompetence in odkrila nove, spodbudilo me je, da sem razmislila o drugih področjih zaposlitve ter se bolj povezala z lokalnim okoljem.”

“Lahko rečem, da mi je bilo v programu všeč. Res pa je da sem bil bolj zadovoljen pri delodajalcu, tam sem dobil izkušnjo del, pridobivanja delovnih navad.”

“Vključila sam se v program socialne aktivacije, da bi se učila in dobila nekaj zase. Želela sem si sicer zaposlitve, izziv pa je bilo učenje slovenskega jezika. Pridobila sem nova računalniška znanje, spoznala sem veliko ljudi, v njihovi družbi  sem se dobro počutila. Naučili smo se izdelovati mila. Vključitev v program mi je koristila z vidika, da nisem bila osamljena, imela sem družbo, kjer sem se sporazumevala v slovenskem jeziku in dobila nova znanja.”

Delodajalci pri katerih so udeleženci spoznavali delovni proces

“Moje izkušnje so take: Konkretno letos sem zelo zadovoljna z udeleženko, ki v moji cvetličarni in butiku pridobiva praktične izkušnje za trg dela. Je zelo spretna, pridna in zanesljiva. Bi pa poudarila, da se mi zdi smiselno, da je isti udeleženec prisoten daljše obdobje. Vsaj moj posel aranžiranja in cvetličarskih zadev je tak, da zahteva specifična znanja. Da bi bil nekdo prisoten samo dva ali tri tedne, ne vidim dolgoročnega smisla, ker se ravno nauči nekaterih osnov, spustiš ga v svoj prostor, potem pa gre. Pri nekom, ki ima voljo do učenja in dela, zelo podpiram takšno sodelovanje in sem tudi zelo zadovoljna. Manj mi je všeč, če bi bil nekdo prisoten krajši čas in odšel ravno, ko bi se navadil na dinamiko dela z menoj. Sama imam sicer zelo dobre izkušnje, sem zelo zadovoljna, vesela in hvaležna. Mi pa ne predstavlja ovir niti sodelovanje z ljudmi, ki imajo sicer drugačen poklicni profil. V tem času se ravno izkaže, ali lahko tudi oseba z drugega področja deluje v takem okolju. In ravno pri letošnji udeleženki se je že pokazalo, da je zelo spretna. Kdor ima smisel za estetiko in dekoracijo, se bo hitro znašel tukaj, tudi če sicer nima izobrazbe v tej smeri. Sodelovati v programu socialne aktivacije Točka SoDELOVANJA z Izobraževalnim centrom Geoss želim tudi v prihodnje. Birokratskega dela ni pravzaprav nič, oziroma je povsem nezahtevno. Vse je v naprej pripravljeno in ni nikakršno breme.” – Suzana Kobal, lastnica

“V programu socialne aktivacije Točka SoDELOVANJA z Izobraževalnim centrom Geoss sodelujemo že drugič. Prvo leto sem bila zelo navdušena, saj je bila gospa za delo zares zainteresirana. Tudi letos je pri nas pridobiva praktične izkušnje za trg dela gospa iz programa. Pomoč je zelo koristna, še posebej, ko imamo veliko strank. Takrat še posebej prav pridejo dodatne roke. Samo sodelovanje v programu za nas ni zahtevno. Za birokratsko ustreznost je večinoma že prej poskrbljeno in je vse pripravljeno. Delodajalci moramo izpolniti nekaj obrazcev in napisati, kakšne so delovne naloge udeleženca. To pa res ne predstavlja nikakršne ovire ali problemov. Sem zelo zadovoljna, ker sodelujemo v programu. Kot že rečeno – vsake roke pridejo prav. Še posebej pa mi je všeč, ko vidim, da je nekdo za delo zares zainteresiran, se želi učiti in izkazuje iskreno navdušenost pri delu. Program me bogati tudi na socialnem področju, saj tudi na tak način spoznam nove ljudi. Tudi v bodoče si želim sodelovanja.” -Barbara Smolnikar, Restavracija Mona Lisa, Barbara Smolnikar s.p.

“Najprej želim poudariti, da je pomembno vsaj malo poznati lastnosti, želje in karakteristike udeleženca, preden se mu izbere primerno ustanovo za pridobivanje novih izkušenj na delovnem področju. Izbor naše ustanove za udeleženko, je bil očitno pravi (saj nas je že prej obiskovala in veliko brala). Pokazala je tudi zanimanje za raznolike postopke in opravila, ki se izvajajo v knjižnici. Sodelovanje z njo je bilo prijetno, spodbudno in menimo v obojestransko dopolnjevanje. Ker smo se družili 4 mesece, je udeleženka osvojila precej znanj, postala je suverena in zelo odzivna. Po tem sem sklepala, da so bili cilji programa v veliki meri doseženi: kandidatka je bila dovzetna za nova znanja, delovni ritem je postajal njen vsakodnevni – spodbujali smo jo k lastnim presojam in rangiranju prioritet pri opravilih. Skratka, izkušnja sodelovanja je bila pozitivna; gotovo zaradi udeleženke, ki je program dobro sprejemala.” – Knjižnica Litija

Facebook stran projekta
VSE NOVICE PROJEKTA

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada.

Več o evropski kohezijski politiki v Sloveniji: www.eu-skladi.si