PUM-O snema film

V mesecu septembru ljubljanski Pumovci posvečamo veliko časa snemanju dveh kratkih filmčkov, katerih namen je ozavestiti mlade in mlade po srcu o tematiki lažnih novic. Filmčka se ustvarjata v okviru evropskega projekta  SPOT-it, ki obširno naslavlja problematiko lažnih novic.

Proces ustvarjanja filma je proces sodelovanja (Seger, 2019). Udeleženci tako v okviru projekta krepijo sposobnosti učinkovite komunikacije, jasnega izražanja idej, argumentacije, sposobnosti vodenja in prilagajanja. Prav tako imajo priložnost za preizkušanje novih vlog, ki jih morda do sedaj še niso in se izrazijo preko filmskega medija.

Čeprav gre za kratka filmčka, ne pomeni, da je tudi proces ustvarjanja kratek. Tako kot pri kateremkoli filmu, ki stremi k dobremu končnemu rezultatu, smo tudi na PUM-U sledili petim pomembnejšim fazam fimskega procesa (Honthaner, 2013).

V razvojni fazi so udeleženci pričeli z zbiranjem idej, se odločali kaj želijo sporočiti in na kakšen način,  si razdelili vloge (igralci, scenaristi, snemalci, itd.) in pričeli s pisanjem scenarija. V tej fazi so naredili tudi časovnico snemanja in ocenili, kaj je, glede na razpoložljiva sredstva, vire in znanje, v njihovih zmožnostih in kaj ne.

Nato je sledila faza pred-produkcije, kjer so dorekli podrobnosti  (lokacija snemanja, kadri, kostumi…) in kjer so se pričele že prve vaje. Šele nato je sledila faza produkcije, kjer se je začelo s snemanjem filmčkov in je bila v primerjavi z ostalimi relativno kratka. Čeprav je morda ravno produkcija nekaj, kar si predstavjamo, ko razmišljamo o snemanju filma, pa je za njeno uspešnost najbolj pomembno kaj se zgodi pred in po njej. V tej fazi je bila ustvarjena tudi avtorska glasba, ki jo je eden izmed udeležencev ustvaril specifično za projekt.

Trenutno v post-produkciji udeleženci montirajo ustvarjene posnetke in obdelujejo celoten avdio-video material.  Zatem sledi še zadnja faza distribucije, ko bomo ustvarjeno delili z javnostjo. Vabimo vas, da nas zato v naslednjih tednih še posebno pozorno spremljate in se veselimo, da vam bomo lahko kmalu pokazali, kaj smo ustvarili!