ŠTUDIJSKA KROŽKA BEE HAPPY IN POVEČAJ LOKALNO, ZMANJŠAJ GLOBALNO NA IC GEOSS

V sodelovanju z VDC Zasavje – enota Litija se je avgusta in septembra odvijal študijski krožek, ki ga je vodil Izobraževalni center Geoss d.o.o. Krožek se je imenoval Bee Happy in temu primerno smo se izobraževali ne temo čebel. V okviru raznovrstnih dejavnosti smo spoznavali čebele z mnogih zornih kotov. Čebelo kot opraševalko, čebelarstvo kot priljubljeno panogo v Sloveniji, zgodovino čebelarjenja in lokalno zgodovino, saj imajo čebele v Litiji zaradi znamenite Čebelarske pravde prav posebno mesto. Na krožku smo bili tudi ustvarjalni. Ustvarili smo panjske končnice, panje, medenjake in celo mila.

V okviru krožka smo obiskali Hišo kranjske čebele v Višnji Gori, kjer smo spoznali našo edinstveno čebelo kranjico. Na enem od srečanj nas je obiskal čebelar iz lokalnega okolja in nam natančno predstavil postopek čebelarjenja.

V Litiji smo organizirali tudi dan za predstavitev krožka in postavili stojnico, kjer smo razstavili naše izdelke. Po zaključenem krožku smo panje, ki smo jih izdelali, postavili na VDC-jev vrt, kjer krasijo visoke grede. Vedoželjno bomo opazovali čebele, ki bodo prišle.

Krožek je ponudil bogate in predvsem zanimive vsebine. Čebela nam je sicer vsem poznana, je pa kljub temu res neverjetno, koliko zanimivosti ima ta skrivnostna in koristna žival, brez katere tudi ljudje ne bi preživeli prav dolgo.

Knjigo z navodili, kako izdelati hišo za čebele, ki je nastala v okviru krožka, si lahko ogledate TUKAJ.

V okviru študijskega krožka Povečaj lokalno, zmanjšaj globalno smo člani spoznavali kakšen vpliv ima zavržena hrana na okolje, posameznika in gospodarstvo ter kako uporaba lokalne prehrane vpliva na naše zdravje. Ugotavljali smo kakšen je vpliv uporabe lokalno pridelane hrane na zmanjšanje ogljičnega odtisa in drugih odtisov na okolje. Seznanili smo se tudi s postopki, načeli ter pomenom kompostiranja in raziskali smo vpliv in pomen fermentirane hrane na zdravje človeka.

Spoznali smo, da je fermentacija zelo široko področje, da se razlikuje od vlaganja in s tem smo tudi spoznali, da lahko s fermentacijo storimo nekaj koristnega za svoje zdravje, dobro počutje, zmanjšamo količino zavržene hrane, popestrimo svoje obroke, podaljšamo rok trajanja sadju, zelenjavi in drugi hrani in poskrbimo za veliko število zdravih mikroorganizmov v telesu.

Rezultat naših srečevanj in našega dela smo vam predstavili v naši Brošura Povečaj lokalno, zmanjšaj globalno in upamo, da smo tudi v vas uspeli vzbuditi zanimanje najprej za ohranjanje predvsem zelenjave s pomočjo postopkov fermentacije ter nenazadnje vzbudili interes za pravilno pripravo kakovostnega komposta.